Що слід знати про заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби та як йому запобігти

На протязі 2016- 2018 років на території ряду країн Балкан (Болгарія, Греція та Македонія – колишня Югославія), а також Румунії та Російської Федерації було зареєстровано випадки захворювання великої рогатої худоби на вузликовий дерматит – вірусну хворобу великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, утворенням типових, схильних до некротичних розпадів вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим ураженням лімфатичної системи. 

Хвороба наносить значні економічні збитки, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму утримання тварин для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. 

Хвороба відноситься до групи особливо небезпечних. Специфічні методи лікування не розроблені. Для уникнення поширення в Україні зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції отриманої від неї. Така заборона діє до 16 країн світу.

Однією із стратегій профілактики цього захворювання є вакцинація сприятливого поголів’я ВРХ . власну вакцину біопромисловість держави поки що не випускає - імпортована вакцина дороговартісна. Тому наразі компетентними службами держави вивчається питання іі закупівлі та вакцинації поголів’я в буферній зоні на території України у областях, що межують з країнами, в яких уже реєструється вузликовий дерматит великої рогатої худоби.

Керівники господарств усіх форм власності, в яких утримується велика рогата худоба і які планують завезення нового поголів’я мають узгоджувати його завезення з районним управлінням Держпродспоживслужби, а громадяни при закупівлі тварин обов’язково повинні вимагати від сторони, що її реалізує - ветеринарні документи про клінічний стан тварини та епізоотичне благополуччя місцевості звідки вини походять. Крім того тварина має бути ідентифікована. У випадку підозри захворювання тварин з вищезазначеними ознаками слід негайно звертатись до ветеринарного працівника за місцем проживання.

Одним із заходів запобігання виникнення цієї хвороби  є обов’язкова регулярна обробка тварин інсекто-акарацидними  препаратами з початку льоту комах, які можуть бути факторами передачі хвороби.

Телефони гарячої лінії 2-27-37, 2-28—37.

Будьмо пильними.

Любарське районне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Любарська районна лікарня державної ветеринарної медицини.